luni, 2 aprilie 2012

Mica schita de scenariu


Motto:

“Comitetul Director … infiinteaza, organizeaza si dizolva filialele Sindicatului.” (ROF, Art. 17, lit. j)

MICA SCHITA DE SCENARIU (de luat aminte!)

1.     CINEVA, sa zicem o persoana cu puteri mari (sau un grup de persoane cu puteri mari!)  este deranjat de activitatea unei Entitati (sa zicem c-ar fi vorba de un Sindicat).

2.     Acel CINEVA comanda unei institutii subordonate  si bine specializate, sa neutralizeze Entitatea (Sindicatul) care provoaca nervi.

3.     Institutia antamata trece la treaba si, in paralel cu actiunea directa impotriva liderilor Entitatii Enervante – sa zicem c-ar fi vorba, deci, de un Sindicat  (scormoniri in viata privata, scotociri in inventarul civil, provocari, intimidari, ascultari, inscenari, supravegheri, etc. ), isi introduce atat in Centrul, cat si in filialele Entitatii Enervante (Sindicat, nu ?!) o seama de oameni – nu multi, dar bine si profesional pregatiti.

4.     Prima operatiune lansata consta in GENERAREA UNEI RUMORI – barfe marunte, smenuri, susanele – de fapt niste serii scurte de fleacuri, trase ca din intamplare, pentru a alimenta gustul contingent pentru deriziune, pentru minimalizare si care, acumulate, ar putea reusi sa induca, destul de repede, indoiala, neincrederea si, daca lucrurile dureaza suficient, chiar respingerea.

5.     Pentru ca rumoarea sa capete un aspect manifest, oarecum public, “tragatorii” seriilor de fleacuri si varii umblaciuni bucale, pun niste catzaoni de vocatie, posesori ai unui presupus simt critic, sa alimenteze necontenit cu “indignari”, cu “semnale de alarma”, cu trageri de mot sau de creasta, cu “dezvaluiri”, forumurile electronice de discutii, forumuri care se transforma din locuri in care se dezbat idei si solutii, in adevarate creuzete cu otrava.

6.      Trebuie spus, neaparat, ca “dezvaluirile” nu vizeaza, cum spuneam, idei si solutii, ci personaje concrete, posesoare ale unei anumite determinari in viata  Sindicatului – sa-i spunem de-acum numai asa.

7.     Trecand peste tot felul de colateralitati ajustative, peste faptul ca in presa “libera” incep sa apara prestatii suspect de identice in continut  cu cele practicate de ingrijoratii“interni”si vizand exact aceleasi tinte vii, peste surprinzatoarele controale de audit  picate artileristic de la cel mai inalt nivel, etc., E MOMENTUL SA NOTAM APARITIA IN PREAJMA STRUCTURILOR DE CONDUCERE ALE SINDICATULUI A UNUI GRUP SOLIDAR, CONTESTATAR, VESNIC NEMULTUMIT, VESNIC PRETINZATOR DE “ALTCEVA” SI DE “ALTCUMVA” decat s-a hotarat, in decursul timpului, in Comitetul Director  – comitet care include, culmea, chiar membri ai grupului vesnic nemultumit.

 8.  Dar sa vedem din cine este alcatuit grupul doritor mereu de “altceva” si mereu de “altcumva” … Pai INTRUSII FORMATORI – INSTIGATORI au ales bine.

      Grupul este format din persoane cu o slaba cultura sociala (ca sa nu mai vorbim de alte carente de ordin cultural sau  profesional), cu o evidenta labilitate    emotional-comportamentala, cu frustrari generate de o inexplicabila, la prima vedere, supraevaluare a propriei personalitati.

  9.  A venit momentul sa notam ca oamenii institutiei bine specializate, dupa ce au demarat trebusoarele pe care tocmai le-am insirat mai sus, e nevoie sa faca, direct, ceva mai mult decat atat… Si, cu ajutorul grupului nelinistit, vindicativ-rebarbativ, trec la CONSTITUIREA IN SUBSIDIAR, IN CLAR-OBSCURUL FUNDALULUI, A UNEI STRUCTURI  PREGATITE SA SE OFERE  CA VARIANTA ACTIONALA LA STRUCTURA STATUTARA DE CONDUCERE A SINDICATULUI, STRUCTURA DENUNTATA CA FIIND INCAPABILA SA MAI FACA FATA ACTIVITATII CURENTE. 

10. Pasul urmator: FARA TEMEIURI STATUTARE,  “STRUCTURA“ PREGATITA IN FUNDAL ESTE       POSTATA  IN PARALEL CU ACEEA ALEASA SI LEGITIM INVESTITA. De asta data la vedere, “la public”, cum se spune.  Infidela copie este prezentata imediat (sau se autoprezinta singura) ca emanatie a unor mii (?!?) de membri care se simt permanent dezinformati, cu intentie, primejduiti in aspiratiile lor, tradati, chipurile, de niste lideri centrali care una afirma public si alta urmaresc pe ascuns  (in realitate nici macar adunarile generale de alegeri n-au reusit sa stranga in filialele bucurestene, de pilda, mai mult de 10-20% din cotizanti, pentru ca alegerile sa fie macar statutare!!!).

     Structura paralel autoimpusa – fara autoritate decizionala reala si fara vreun temei statutar – isi atribuie denumirea “revolutionara” de “Consiliul-bla, bla-de coordonare-bla,bla- al filialelor-bla, bla”, etc., etc.

11. Ca sa-i legitimize alteritatea caznita si s-o ridice  in ochii membrilor Sindicatului, intrusii formatori-instigatori, nascatorii structurii paralele, ii organizeaza acesteia un dialog DE LINIA A TREIA (!) cu Institutia Militara Nationala, LINIE A TREIA FARA NICI O PUTERE REALA IN GESTIONAREA PROBLEMATICII AFLATE IN DEZBATERE NATIONALA, dialog organizat si desfasurat CU INCALCAREA FARA NICI O JENA A UNEI HOTARARI  A COMITETULUI DIRECTOR AL SINDICATULUI.  Cu fudulie si cu ignorarea adevaratelor raporturi regulare, legitime, improvizatii negociatori, nemandatati decat de ei insisi, mai dau si un comunicat plin de nebulozitati, intr-un amestec de teme si solicitari specific neavenitilor in problema, comunicat pe care unul dintre ei il semneaza, pentru confuzia generala, cu titulatura de “presedinte” (al cui, de fapt?!)… 

      In fine, lucrurile au ajuns cam pana aici, dar nu am dori sa punem punct schitei noastre de scenariu fara a sublinia ceea ce, printre randuri, am mai subliniat privitor la componentii “alteritivi”, “indignati”, “ingrijorati”, ai paralel autoinstalatei structuri de “coordonare”:                

                  - fruntasul structurii, in calitatea sa de membru al Comitetului Director (COMITET STATUTAR SI LEGITIM !), nu stie, la sedintele de lucru ale acestuia, decat sa intrerupa brutal,  sa racneasca in maniera Mos Teaca, sa dea cu pumnul in masa si sa faca imposibil orice dialog civilizat;
                  - este evidenta legatura de “idei” si “initiative” a membrilor structurii paralele cu cei mai virulenti “analisti”, fara probe reale, care aglomereaza cu textele lor agramate, de aproape doi ani, forumurile electronice de comunicare;
                  - este saritoare in ochi slaba prestatie, pe pozitiile lor de raspundere in Sindicat, in filiale mai précis, a componentilor structurii paralele; niciunul nu a reusit sa angajeze un dialog lamuritor  cu membrii pastoriti, sa transmita acestora, suplimentar, date de completare la informarile facute zilnic de catre departamente pe site-ul central al Sindicatului, sa le determine acestora  reactii puternice de solidaritate si angajare;

                - niciunul, deasemenea, nu a reusit sa mobilizeze, din propriile filiale, mai mult de 5-10% din membri, pentru participarea la actiunile publice ale Sindicatului; mobilizarea s-a facut pe alte cai si cu succesul cunoscut;

                - nici unul dintre membrii structurii paralele nu este capabil de o implicare media viguroasa, coerenta, superior argumentata;

                - din interiorul de-acum cunoscutelor sale limite umane, culturale, caracteriale, cel care se autointituleaza “presedinte” (paralel ?!), a pronuntat la adresa Comitetului Director (din care face parte!) grava acuza potrivit careia Comitetul ar fi practicat, sistematic, o “dezinformare continua”, o ascundere a “situatiei reale din Sindicat” si ar fi decazut din sarcina de a conduce, prin mandatul incredintat, Sindicatul.

                Cam asta ar fi schita de scenariu, o schita care semnaleaza gesturi si atitudini ale unor “camarazi” (asa zic ei ca ne sunt) carora le notez aici, spre luare aminte, doua ziceri. Una imi apartine si suna asa: romanasul fudul stie mai mult decat a invatat, poate mai mult decat e in stare si merita mai mult decat i se cuvine.
                 A doua ii apartine marelui G. Calinescu: “Inteligenta omului inferior este viclenia”.  

  Toate cele bune!  

  Valeriu Pricina